De week van het anonieme cv

Cv actie

Gister las ik hier dat uitzendorganisatie Unique deze week heeft uitgeroepen tot Week van het anonieme cv om aandacht te vragen voor het tegengaan van discriminatie tijdens sollicitatieprocedures. Een goede actie als je het mij vraagt want anoniem solliciteren zorgt voor gelijke kansen. Veel mensen vinden het best lastig om zelf anoniem te solliciteren. Want wat vertel je over jezelf als je niet mag beginnen met je naam en waar je vandaan komt?

Anoniem solliciteren; hoe doe je dat eigenlijk?

Gewoon je personalia van je cv deleten zou je zeggen? Dat is inderdaad stap één, maar het gaat verder dan dat. Een goed cv is meer dan een opsomming van je behaalde opleidingen en opgedane werkervaring. Waarschijnlijk heb je  een profielschets van jezelf toegevoegd om je kans om uitgenodigd te worden te vergroten. Pas op! Ook in je profielschets mag je geen informatie zetten waaruit te herleiden is wat je afkomst, leeftijd, geslacht of woonplaats is.  En dat is wel even wennen, want bedenk maar eens hoe jij de vraag “Vertel eens iets over jezelf?”  beantwoordt. Begint jouw antwoord met “ik ben …/ ik kom uit../ ik ben … jaar oud? Dat kan dus niet bij anoniem solliciteren. Wat vertel je dan?

Hoe dan?

Een anonieme profielschets schrijven is heus niet zo ingewikkeld als het lijkt. Bedenk waar het echt om gaat bij solliciteren; je competenties, je persoonlijke eigenschappen en de klik met je werkgever. Nummer 1 en 2 kun je mooi in je profielschets beschrijven en de juiste tone-of-voice (die je aanpast op de werkgever waar je solliciteert) zorgt voor de klik. Kom je er niet uit? Dan kan ik je helpen.

info@alakiek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.