Aan het stoeien met een tekst? Zonde van je tijd!

Magische teksten die uit het niks ontstaan

Je hebt je voorgenomen om vandaag die ene tekst af te krijgen. Je bent goed begonnen want je laptop staat aan en je hebt al een kop koffie. Nu moet het gebeuren. Een beetje schaapachtig staar je naar je beeldscherm, in de hoop dat daar iets magisch gaat gebeuren. Dat er vanzelf een tekst uit je vingers zo via het toetsenbord het scherm op vliegt. Gebeurt nooit hè? En best zonde dat je zo een paar uur van je kostbare werktijd verspilt.

Dan laat ik ChatGPT toch tekst schrijven

Je kunt overwegen om je tekst te schrijven met AI. Dat is énig speelgoed. Via ChatGPT heb je binnen een paar seconden een lap tekst op je scherm. En geen enorm slechte tekst moet ik toegeven (natuurlijk heb ik het zelf ook even uitgeprobeerd). Wel wat zoutloos, weinig creatief, nagenoeg geen humor en niet doelgroepgericht. Ach je hebt een begin. Moet je wel zelf nog een hoop aan verbouwen. Zit je alsnog een paar uur naar je scherm te staren.

Hier is een idee; zou het niet fijn zijn geweest als je vanmorgen meteen al had besloten om mij te bellen om mijn hulp in te schakelen?

Dat heeft iedereen met tekst

Zelfs ík heb er soms last van als het gaat om eigen teksten. In mijn werkagenda stond (eigenlijk vorige week al): eigen blog schrijven. Want ik schrijf wel maandelijks content voor de SROI-specialist en ook wel eens een gastblog hier en daar, maar de blogpagina op mijn eigen website lijdt al tijden honger. Schrijven voor opdrachtgevers gaat me gewoon beter af, het boeit me altijd en ik begin het liefst meteen. Dus vorige week liet ik uiteraard de vacaturetekst van die leuke opdrachtgever in Veenendaal voorgaan. En deze week liet ik weer een leuke klus niet schieten. Ik hielp een innovatieve organisator die van tekst die ze gebruikt had voor een subsidieaanvraag een enthousiasmerende tekst voor lokale ondernemers over haar project wilde maken. Kijk dat zijn klussen waar ik enthousiast van word!

Bel of mail iedereen blij

Heb jij een tekst die maar niet wil lopen en vind je het fijn als ik er even naar kijk? Laat het met weten. Ik reken mijn normale uurtarief en jij bespaart je dat van jou. Scheelt je een hoop tijd en frustratie en ik heb weer een leuke opdracht. Iedereen blij!

Zo aan het eind van dit verhaal moet ik eerlijk toegeven dat dit eigenlijk ook best leuk is. Ik neem me voor om dit jaar wat vaker van me te laten horen. Tot snel!

Behoefte aan tekst?

  • Producttekst
  • Motivatiebrief en cv
  • Vacaturetekst
  • blog of andere content

De week van het anonieme cv

Cv actie

Gister las ik hier dat uitzendorganisatie Unique deze week heeft uitgeroepen tot Week van het anonieme cv om aandacht te vragen voor het tegengaan van discriminatie tijdens sollicitatieprocedures. Een goede actie als je het mij vraagt want anoniem solliciteren zorgt voor gelijke kansen. Veel mensen vinden het best lastig om zelf anoniem te solliciteren. Want wat vertel je over jezelf als je niet mag beginnen met je naam en waar je vandaan komt?

Anoniem solliciteren; hoe doe je dat eigenlijk?

Gewoon je personalia van je cv deleten zou je zeggen? Dat is inderdaad stap één, maar het gaat verder dan dat. Een goed cv is meer dan een opsomming van je behaalde opleidingen en opgedane werkervaring. Waarschijnlijk heb je  een profielschets van jezelf toegevoegd om je kans om uitgenodigd te worden te vergroten. Pas op! Ook in je profielschets mag je geen informatie zetten waaruit te herleiden is wat je afkomst, leeftijd, geslacht of woonplaats is.  En dat is wel even wennen, want bedenk maar eens hoe jij de vraag “Vertel eens iets over jezelf?”  beantwoordt. Begint jouw antwoord met “ik ben …/ ik kom uit../ ik ben … jaar oud? Dat kan dus niet bij anoniem solliciteren. Wat vertel je dan?

Hoe dan?

Een anonieme profielschets schrijven is heus niet zo ingewikkeld als het lijkt. Bedenk waar het echt om gaat bij solliciteren; je competenties, je persoonlijke eigenschappen en de klik met je werkgever. Nummer 1 en 2 kun je mooi in je profielschets beschrijven en de juiste tone-of-voice (die je aanpast op de werkgever waar je solliciteert) zorgt voor de klik. Kom je er niet uit? Dan kan ik je helpen.

info@alakiek.nl

Vergroot je kans op een baan: Hoe maak je een recruiter blij?

Wanneer ik iemand vertel wat ik doe krijg ik vaak de vraag; wat werkt nou het best bij recruiters? Daar heb ik natuurlijk een hoop antwoorden op en nog veel meer goede tips voor…….die ik hier natuurlijk niet allemaal ga opnoemen (flauw hè?) Er is één heel belangrijke tip die ik, ik denk wel namens álle recruiters, kan geven. Eén tip die je echt móet opvolgen omdat hij je kansen bij een sollicitatie met minimaal 10x vergroot; Maak de recruiter blij! Hoe? Nou zo:

TIP: ZORG DAT JE SOLLICITATIE ERGENS OP SLAAT

Zo simpel is het. Ik ga er van uit dat je solliciteert op voor een baan waarvan je zelf vindt dat hij je hem kunt uitvoeren en dat hij bij je past. Een recruiter wil er het liefst zo snel mogelijk achter komen of dat ook in zijn/haar ogen zo is. Hoe maak je de recruiter blij? Door een handje te helpen.

Waarom zou je een recruiter helpen?

Eh waarom niet? De recruiter krijgt veel sollicitaties te verwerken en het is best (lees heel) irritant als sollicitaties nergens op slaan. Als er minimaal detective-skills nodig zijn om te achterhalen of je geschikt zou kunnen zijn voor de functie, werkt dat niet in je voordeel. Een recruiter irriteren heeft nog nooit iemand een baan opgeleverd. (En ik ben heel benieuwd naar je verhaal als je het hier niet mee eens bent! 🙂 )

How not to irritate a recruiter

Stuur een cv dat direct vertelt wie je bent, wat je kan en welk “probleem” je komt oplossen. Laat wat je hebt aan relevante skills en ervaring goed opvallen, toon wat daadkracht en enthousiasme en wees concreet in wat de aanknopingspunten met de vacature zijn. Maak het geheel prettig leesbaar en leuk vormgegeven en voor je het weet heb je een blije recruiter aan de telefoon.

Kun je hulp gebruiken bij het blij maken van een recruiter? Mail me dan info@alakiek.nl www.alakiek.nl

 

Vacaturetekstschrijver, hoe kom je er op?

Vacaturetekstschrijver, hoe kom je er op?

Doen wat ik leuk vind. Dat is waarom ik Alakiek ben begonnen. Maar wat dan? Dát is lastig kiezen als je veel dingen leuk vindt! Of als je, zoals ik, steeds weer iets anders leuk vindt. In een poging om het makkelijker te maken ben ik me af gaan vragen; wat vind ik al lange tijd leuk én waar ben ik ook nog goed in? En ik koos niet 1 maar 2 dingen 🙂

Als tweede koos ik voor het schrijven van vacatureteksten. Ik stond altijd vooraan als er een vacaturetekst te schrijven was (hoe irritant was ik Lisa Bemelmans?) en wilde meer! Meer! Meer! van dat dus. Ik werd vacturetekstschrijver. En er blijkt vraag naar! Er zijn leuke opdrachtgevers die met me samen willen werken. Een beroep waar ik nog niet eerder over gehoord had bleek booming business.

Maar wat is daar nou zo leuk aan? Nou:

  • Ik mag me inleven in de mensen die ik met de tekst wil aanspreken; wat vinden zij leuk, grappig, interessant? Waar werken ze, wat zoeken ze, wat motiveert hen en hoe bereik ik ze?
  • Ik kan bepalen welke stijl, welke opbouw, welke woorden. Ik lever een bijdrage aan hoe goed en door wie de vacature gevonden en gelezen wordt.
  • Ik kan me helemaal focussen op deze ene taak en iets prachtigs opleveren
  • Ik help opdrachtgevers een stukje dichterbij het vinden van de juiste kandidaat

En het belangrijkste; ik heb gewoon veel plezier in het schrijven van vacatureteksten.

Wat ik als eerste koos? Dat is het maken van krachtige cv’s en profielen voor mensen. Ik heb er al vaker berichten over gepost (als ik jou ook geholpen heb met een sollicitatie; kun je dan mijn posts even delen?)

 

Bericht voor alle bedrijfseigenaren en HR-managers

Bericht voor alle bedrijfseigenaren en HR-managers die geven om de medewerkers waar ze afscheid van moeten nemen.

Zit jij helaas in de positie dat je medewerkers moet laten gaan? Hoewel dit een zakelijke beslissing is waar je achter staat, wil je als goed werkgever dat jouw mensen goed terecht komen. Het is mogelijk om ze goed op weg te helpen bij het solliciteren naar een nieuwe baan. Met een cv waarin hun kwaliteiten optimaal worden belicht maken ze meer kans dat ze snel weer ergens kunnen beginnen. Dus toon je ware aard en laat een onvergetelijke indruk achter

Vanaf €150,- (excl. BTW) per (oud-) medewerker gun je een oud-medewerker een goede start op de arbeidsmarkt. Voor meer info mail info@alakiek.nl.

Alakiek helpt mensen op een persoonlijke manier. Kijk op www.alakiek.nl voor een beschrijving van mijn werkwijze.

Live op Radio M Utrecht

Alakiek live on air

Jaja mijn debuut op lokale radio is een feit! Ik ben geïnterviewd in een heuse studio. En niet zomaar over een willekeurig onderwerp maar

…(tromgeroffel)…

als cv-expert. Ik heb live op de radio mogen vertellen wat ik doe om mensen te helpen bij het solliciteren.

Aan tafel in de radio studio

Vandaag was ik te gast in het live radioprogramma Aan Tafel! op Radio M Utrecht.  Eén van de onderwerpen in het programma van presentatrice Conny Kraaijeveld was het goede nieuws dat steeds meer werkloze 55+ers een baan weten te vinden. Maar waarom dan nog steeds maar 1 op de 14? Wat is het “geheim” van de mensen die het wel lukt? En wat kunnen de 55+ers bij wie dat nog niet lukt doen?

Tips

Dus ik heb heel kort wat cv-tips kunnen geven aan werkzoekende 55+ers en hopelijk weer wat mensen kunnen motiveren om werk te maken van hun cv. Omdat dat echt het verschil kan maken tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek.

Terugluisteren

Als je het gemist hebt kun je het gesprek hier terugluisteren. Tenminste deze week nog maar ik zal op zoek gaan naar een manier om het fragment te bewaren.

https://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/radiomutrecht/aan-tafel/20170831-1300/

Als ik jou kan helpen met je cv en/of sollicitatiemail, mail me dan via info@alakiek.nl

Geef een starter een cv cadeau!

Wil je een origineel cadeau geven aan iemand die op zoek is naar haar/zijn eerste baan? Doe eens een cv cadeau.

Ken jij iemand die met duizenden anderen tegelijk gaat solliciteren op die éne startersvacature? Dan kan deze starter maar beter goed voor de dag komen met een opvallend cv en een killer van een motivatiebrief. Juist met nog weinig (werk-) ervaring maakt een goed gepresenteerd cv het verschil tussen wel of niet uitgenodigd worden. Ik kan het weten 🙂

Dit is jouw kans om een vriend/vriendin/zoon/dochter/neef/nicht/ kleinkind een stap dichter naar zijn/haar eerste baan te helpen. Wie eerst?

Zelf een starter? Kijk op www.alakiek.nl/werkwijze

 

EEN NIEUWE BAAN. NU!

Liggend in de zon was je er helemaal uit; een nieuwe baan, je ging het doen. Nu echt. En je hebt gelijk; dit is het perfecte moment! De zomervakantie is zo goed als voorbij. Dat betekent dat recruiters en managers weer terug zijn van vakantie en dat er weer meer vacatures worden uitgezet.

Tijdens je vakantie maakte je goede voornemens, je zou er helemaal voor gáán. Thuis al enthousiast begonnen met vacatures zoeken en –wauw!- er zaten er best een paar leuke tussen. Tijd voor actie. Daarna……verdween je motivatie nog sneller dan je vakantiekleurtje. Waarom?

Je cv moest bijgewerkt worden en pffff een motivatiebrief schrijven. Nu zit je op deze druilerige donderdag achter je laptop en denk je bijna…laat maar.

GAAT DIT OVER JOU? MAIL ME DAN NU!

Maak samen met mij van je cv en sollicitatiebrief iets waar je trots op bent en begin jouw jacht naar die droombaan met een voorsprong.

contact

Hallo zeg!

Wauw, 4 maanden zijn voorbij gevlogen! Na één kort berichtje op LinkedIn eind maart werd ik overspoeld door een ongelofelijk aantal geweldige reacties, heel veel leuke berichten én gelijk al leuke opdrachten.

Blij

Ik heb niet stilgezeten sinds ik begon met Alakiek en wat is het leuk! Ik geniet en ik geloof dat het ook nogal aan me te zien is  (loop er bij als een blij ei).

De afgelopen maand heb ik besteed aan een heerlijke vakantie en het maken van een website. (ook zoiets, nog nooit eerder gedaan maar leuk!!!). Nog niet helemaal af hoor, maar spiek gerust al even www.alakiek.nl

Berichten sturen kan via info@alakiek.nl